هوایی که ما تنفس میکنیم بطور عمده از نیتروژن (78%) و اکسیژن (21%) تشکیل شده است. دستگاه اکسیژن ساز با کمپرس کردن هوای داخل اتاق نیتروژن آن را از بین برده و اکسیژن پزشکی بالای 95% در اختیار بیمار قرار میدهد.
این ماشین اکسیژن ساز خانگی یکی از مهمترین دستگاههای کمک تنفسی، برای بیماران تنفسی خصوصا بیماران مزمن ریوی در منزل میباشد. اکسیژن ساز به وسیله تجزیه گازهای ترکیبی که در هوا موجود است و متمرکز کردن اکسیژن موجود در هوای محیط و ذخیره آن در مخزن مخصوص اکسیژن غنی شده تولید میکند. که سازگار با بافت ریه میباشد و آسیب رسانی به بافت ریه را به حداقل میرساند.
دستگاه اکسیژن ساز خانگی برای چه بیمارانی مناسب است؟
دستگاه اکسیژن ساز خانگی عموما برای بیماران دارای نارساییهای تنفسی موسوم به COPD توسط پزشک متخصص توصیه میشود که از انواع بیماریهای تنفسی مثل آمفیزم، بیماری مزمن انسداد ریه و غیره رنج میبرند مورد استفاده قرار میگیرد. بسیاری از افراد از جمله بیماران حاد ریوی، آسمی، پونومونی، قلبی و نیز در برخی موارد افراد سالم نیز جهت رفع خستگی روزانه میتوانند از این دستگاه استفاده کنند.
تعداد ساعتی که پزشک برای اکسیژن درمانی تجویز میکند، میتوانید از 1 تا 24 ساعت در روز (بسته به شرایط بیمار) متفاوت است:
- برونشیت مزمن
- نارسایی احتمالی قلب
- آمفیزم
- سرطان ریه
- فیبروز کیستیک
- فیبروز ریوی
- آپنه خواب
- ذات الریه
- COPD (بیماری مزمن انسدادی ریه)
- آسم
تأثیر تنفس اکسیژن خلوص بالا روی بدن
- وجود دستگاه تولید اکسیژن، باعث کاهش استرس و تنش برای بیمار میشود.
- برای خانمهای باردار استفاده از دستگاه ساخت اکسیژن، امری مفید است.که به سلامت جنین کمک میکند و باعث رشد بهتر آن میشود.
- از دیگر مزایای استفاده از دستگاه اکسیژن ساز، بهبود عملکرد ششها و بافت های آسیب دیده ریه افراد میباشد.
- خالص بودن اکسیژن حاصل از دستگاه
- خون رسانی بهتر به بافتهای بدن
- تنظیم و تصفیه گردش خون
از رایج ترین علتهای استفاده از اکسیژن فشار بالا به وجود آمدن آمبولی هوا در بدن افراد است.
آمبولی که بیشتر در بدن غواصانی اتفاق می افتد که از عمق های زیاد با سرعت بالا به سمت سطح آب می آیند نوعی اختلال است که در آن حباب های کوچکی از هوا در خون به وجود می آید و مانع رسیدن صحیح اکسیژن و خون به اعضای مهم و حیاتی بدن می شود. این امر در برخی موارد ، حتی به مرگ افراد خواهد شد.
در چنین شرایطی، استفاده از اکسیژن فشار بالا باعث میشود که حبابهای موجود در رگها بسیار کوچک شوند، طوری که نتوانند تاثیری در خون رسانی به اعضای بدن بگذارند و سیستم خون رسانی بدن دوباره به حالت قبل برگردد.
انتخاب دستگاه اکسیژن ساز متناسب با هر فرد
اگر به دنبال خرید دستگاه اکسیژن ساز باشید متوجه خواهید شد که مدلهای بسیاری با قابلیتهای متفاوت و در اندازههای گوناگون در بازار ارائه میشود.
در هنگام خرید دستگاه باید به نیازهایتان رجوع کنید.
آیا میخواهید دستگاه قابل حمل باشد؟
انرژی کارآمدی داشته باشد؟
دارای خروجی مناسبی باشد؟
بدین ترتیب می توانید دستگاه اکسیژن ساز مورد نظر را خریداری کنید.
پس از آن که پزشک بررسیهای لازم را انجام داد، میزان اکسیژن موردنیاز بیمار را بر اساس لیتر بر دقیقه محاسبه کرده و میزان مصرف و زمان آن را تعیین خواهد کرد.
بعضی بیماران که شدت عارضه در آن ها بیش تر است باید به طور مداوم از دستگاه اکسیژن ساز استفاده کنند.
این افراد باید هم در منزل و هم خارج از منزل از دستگاه اکسیژن ساز استفاده کنند لذا این افراد باید هم اکسیژن ساز خانگی و هم پرتابل را تهیه کنند.
بعضی از بیماران که مشکلات کمتری دارند تنها باید چند ساعت در روز از دستگاه اکسیژن ساز استفاده کنند.
دستگاه اکسیژن ساز صرفا برای بیماران تنفسی نیست. در مواقعی که ورزشکاران به دلیل فعالیت بیش از حد به تنفس گاز اکسیژن نیاز پیدا میکنند.
جوانب احتیاطی و نکات ایمنی استفاده از دستگاه اکسیژن ساز
- خشکی و ایجاد عفونت
این نکته را به یاد داشته باشید که در هنگام استفاده از دستگاه اکسیژن ساز ممکن است در سیستم گوارشی و تنفسی خود احساس خشکی کنید. دستگاه اکسیژن ساز دارای یک سیستم مرطوب کننده است و رطوبت در اکسیژن تولیدی خود را از طریق یک لیوان آب مقطر تامین میکند. این لیوان آب باید حتما توسط خود شما پر شود. همانطور که پیشتر گفتیم، آب مورد استفاده در این لیوان آب مقطر یا جوشانده شده است. استفاده از آب مقطر یا جوشانده از ایجاد باکتری و قارچ در مخزن جلوگیری میکند. باکتریها و قارچها باعث ایجاد عفونت در اکسیژن تولیدی و عفونت دستگاه تنفسی فرد میشود.
- امکان اشتعال اکسیژن وجود دارد
یکی از مهمترین نکاتی که باید در استفاده از دستگاه اکسیژن ساز به آن توجه کنید، خطر اشتعال اکسیژن است. اکسیژن به تنهایی قابل اشتعال نیست و بخودی خود مشتعل نمیشود. هنگامی که اکسیژن با یک جرقه کوچک یا شعله بسیار کم تماس داشته باشد، باعث آتشسوزی میشود و به عنوان سوخت عمل میکند. در هنگام استفاده از دستگاه اکسیژن ساز باید حداقل 3 متر از وسایلی که باعث آتشسوزی میشوند فاصله داشته باشد. برای مثال میتوان به سیگار روشن یا اجاق گاز اشاره کرد.
- تهویه مناسب را فراموش نکنید
این دستگاه را باید در اتاقی که تهویه مناسب دارد استفاده کنید و اطمینان حاصل کنید که در مواقعی که از دستگاه استفاده نمیکنید، آن را خاموش کردهاید.
- نصب و راه اندازی
از قرار دادن مواد آتش زا در کنار دستگاه اکسیژن ساز خودداری کنید دستگاه اکسیژن ساز نباید در یک محیط بدون وجود جریان هوایی قرار داشته باشد.
هنگام بروز هشدار یا خطا، حتما با بخش خدمات پس از فروش شرکت، تماس بگیرید.
از تمیز کردن دستگاه ، هنگام اتصال به برق، خودداری کنید.
از استعمال دخانیات در کنار اکسیژن ساز دوری کنید.
به هیچ وجه دستگاه را روی سطوح نرم قرار ندهید.
هرگز اکسیژن را بدون فیلتر یا زمانی که فیلترها خیس است، راه اندازی نکنید. اینکار دستگاه اکسیژن ساز را خراب میکند.
بعد از 6 ساعت کارکرد، برای افزایش طول عمر دستگاه، نیم ساعت به بیمار و دستگاه استراحت دهید.
انواع اکسیژن ساز
- اکسیژن ساز ایستا یا خانگی
اکسیژن ساز ایستا که به اکسیژن ساز خانگی نیز معروف است مدلی میباشد که تنها با برق شهری کار میکند. تمامی اکسیژن ساز های خانگی مانند کپسول اکسیژن جریان اکسیژن را به صورت پیوسته در اختیار بیمار قرار میدهند. این مدل دستگاهها را بخاطر اینکه نمیتوان با خود حمل کرد و نیازمند برق شهری میباشد، دستگاه اکسیژن ساز خانگی مینامند البته با وزنی در حدود 13 الی 25 کیلوگرم میباشد و دارای چرخهایی برای جابه جایی میباشند.
- دستگاه اکسیژن ساز همراه
این مدل دستگاهها بسیار شبیه دستگاههای خانگی میباشند با این تفاوت که به جز برق شهری توانایی کارکرد با برق باطری را نیز دارند.
وزن کمتری نسبت به دستگاههای خانگی دارند و قابل حمل هستند.
بیشتر دستگاههای همراه بصورت پالسی اکسیژن رسانی میکنند ولی مدلهایی هستند که به صورت پیوسته نیز اکسیژن رسانی میکنند.
وسایل اکسیژن رسانی به بیمار
روشهای مختلفی برای اکسیژن رسانی از دستگاه به بیمار وجود دارد که نازل Cannula و ماسک صورتی معروف ترین آنها می باشد.
- نازل کانولا
از این وسیله برای انتقال اکسیژن از دستگاه به سیستم تنفسی فرد استفاده میشود. این وسیله از یک شلنگ باریک سیلیکونی تشکیل شده است. یک طرف آن به دستگاه متصل است و طرف دیگر به دو بخش تقسیم شده و در داخل حفره بینی قرار میگیرد.
- ماسک صورتی
این وسیله یک ماسک ساده است که بر روی صورت بیمار وصل میشود و دهان و بینی بیمار را داخل خود جای می دهد.
مشاوره خرید، اجاره و استفاده دستگاه اکسیژن ساز
شما همراهان عزیز میتوانید برای دریافت مشاوره در خصوص خرید و یا اجاره دستگاه اکسیژن ساز متناسب با شرایط بیمارتان و راهنمایی در مورد نحوه استفاده با تیم همیار درمان تماس برقرار کنید.